“Twee klompen vlees”

`Twee klompen vlees zonder de menselijke emotie of te wel liefde´ was mijn eerste gedachte en uitspraak bij het schilderij van Eva Lansink afgelopen zaterdag 11 mei tijdens de expositie Gratis is het woord niet.

Daar, die dag, in Pulchri studio te Den Haag werden een aantal van mijn gevoelens mooi in kunst weergegeven. Ik keek even met andere ogen naar prostitutie! Wat mooi dat je via kunst heel duidelijk je mening kan geven zonder dat het direct weerstand oproept.

 

53 kunstwerken van 33 verschillende kunstenaars, gemaakt, geïnspireerd door het werk van Arnon Grunberg. Het gedicht: ` jongeman en hoer C´

Voorafgaand aan de opening van deze mooie expositie is de documentaire getoond van Meral Uslu uit de serie onbevoegd gezag: `Linda Opent Ogen´ Naar aanleiding van de film een gesprek met het publiek, @Wendy71x, Maria Scali van stichting SHOP, Renate van der Zee, journalist & auteur en ondergetekende, over oa wel of niet een pooierverbod? Toen onder het genot van een drankje en muziek van Coba, lichtekooi van zangkunst werd de expositie geopend. Mooie grote zaal vol met geïnteresseerden en gevuld met kunst, in het midden op de vloer in de lucht en aan de muren een kunstige kijk op prostitutie en hoer C

 

Aan de muur, groot,  in zwart wit grijs, een flinke partij vlees!  (zie foto onder)

 

Twee klompen vlees, emotieloos, de vrouw, als een levenloos stuk vlees, zij ligt op haar rug, haar arm zonder beweging naast haar, daarboven een imponerend stuk vlees in actie, wat de man voorstelt!

Het lijken wel aliens, althans dat is de naam welke ik aan deze vormen geef, misschien beter dierlijk te noemen, alleen dat klopt ook niet want dieren en seks (met elkaar) is de natuur, is instinct, daar is geen dwang, geen ruilseks en ook geen ‘ voor wat hoort wat’. Ik zie dat er bij het liggende klomp vlees geen wil is, geen keuze, er is wel zijn! maar zonder gevoel. Er is wel zijn! maar geen leven, alleen doen.

Eva in jou kunstwerk zie ik mij liggen!

 

Een stukje verderop raakte ik in gesprek met de partner van Angeline Dekker, door hem bekeek ik haar kunstwerk met wat meer aandacht, dit was de derde welke ik met interesse bekeek. Drie vierkanten in drie kleuren en in twee maten. Een partij metaal wat vilt en drie zachte veertjes, opgehangen in een compositie. Eén welke je alleen met je buik kan interpreteren. Het duurde enkele seconden… twee componenten welke normaal zonder dwang nooit tot elkaar aangetrokken zouden worden. Twee componenten die elkaar afstoten, geen gelijkheid, geen verhouding, geen aantrekkingskracht, geen harmonie. Bovenaan net iets boven het zilveren (maan, vrouw) vierkant welke schuin boven het  gouden (zon, man) kunstwerk van gemiddeld 90 bij 90 cm hangt, hangt haar wens en hoop: 150 mm klein, versmelting, harmonie, zachtheid, verbinding, liefde!      (zie foto onder)

 

Twee van meer mooie vertalingen van jongeman en hoer C, prostitutie, wat hartverwarmend dat er door mensen zo gekeken wordt en dank voor de verbeelding van mijn verleden.

Met respect, ik weet deze kunstwerken zijn niet voor mij gemaakt en het is mijn interpretatie, maar ik kan mij er mee identificeren, zo beleefde ik mijzelf, toen! Daarom mijn dank aan

Eva Lansink www.evalansink.com en Angeline Dekker www.angelinedekker.nl .

 

Linda Futa- van Goch

 

Expositie `Gratis is het woord niet´ in Pulchri studio te zien tot en met 30 juni 2013.

 

Eva Lansink